lørdag den 11. april 2009

Specialeskrivning #5 - Forbundne kar

Hvis jeg skal sige det selv, så går det ikke helt vildt godt med det der speciale lige nu. Jeg har i de sidste mange uger kæmpet mig igennem omkring 600 siders betænkninger fra 50'erne og folketingets første og anden behandling af Julius Bomholts forslag til en ny forsorgslov i folketingsåret 1960/61. Det hele forsøger jeg nu at koge ned til ca. 15 siders beskrivelse af disse primære kilder.
Samtidig har jeg forsøgt mig med at skrive et teori-afsnit, der skal handle om det lidt svævende begreb menneskesyn, hvorfor jeg også har læst om dette....

Emnet er jeg heldigvis stadig grebet af, og det er helt vildt spændende at se, hvordan tingene i den grad griber ind i hinanden. For at få det store overblik over, hvordan det var at være fattig, hvilke hjæpemuligheder der var, hvordan konjunkturerne bevægede sig osv. er jeg igang med Knud Vilbys rigtig interessante "Fattig i Danmark" der beskriver tiden fra sidst i 20'erne (Den store depression) til sidst i 70'erne (med bistandsloven i 1976 som en vigtig milepæl).

Netop den første tid fra sidst i 20'erne til 2. Verdenskrig var emnet for en helt speciel udgave af P1 Business i torsdags. Anledningen var godt nok den nuværende finanskrise, men emnet var netop fattigdommen, den sociale nød og det sociale arbejde.
Historien blev fortalt af tre, der selv har oplevet den: Haldor Topsøe (født 1913), Ejner Engeberg (født 1914) og Anker Jørgensen (født 1922).
Det var historien om arbejdsløshed, folkekøkkener, Marshall-hjælp og meget mere. Men det var også en historie, der fik mig til at indse, at min historiske interesse for fattigdom og socialpolitik selvfølgelig har tråde ud til mange andre hjørner af samfundet.

Det er muligt at høre hele udsendelsen (58 minutter) på programmets hjemmeside.

Ingen kommentarer: